Hoe kan ik verantwoord afvallen zonder jojo-effect?

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen? Werkt het maar voor even en kom je toch iedere keer weer aan? Dan heb je te kampen met het zogenaamde jojo-effect. Als je gaat diëten maar na het behalen van je streefgewicht weer terugvalt op je oude eetpatroon, dan ben je snel weer terug op je oude gewicht of misschien zelfs zwaarder. Een definitieve verandering van leefstijl is nodig om blijvend af te vallen. Voeding, beweging en slaap spelen hierbij allemaal een belangrijke rol. Deze nieuwe leefstijl moet bij je passen, want alleen dan is het mogelijk om vol te houden.

Voeding

De belangrijkste pijler van verantwoord afvallen is voeding. Simpel gezegd moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt om af te vallen. Minder calorieën wil niet per definitie zeggen minder eten maar vooral anders eten. Het bijhouden van je eetpatroon met een voedings-app kan je veel inzicht geven over je huidige eetpatroon: hoeveel calorieën eet ik eigenlijk op een dag? Welke producten zijn echte caloriebommen? Krijg ik voldoende eiwitten binnen? Deze inzichten gaan je helpen om je huidige eetpatroon stap voor stap te verbeteren, naar een nieuw eetpatroon dat bij jou past.

Beweging

Met wat extra beweging kun je wat extra calorieën verbranden. Toch zou je vooral moeten bewegen om fit te worden of te blijven. Wanneer je jezelf fit voelt dan word je mentaal sterker om verantwoorde voedingskeuzes te maken.

Slapen

Dat voldoende slaap een positieve bijdrage levert aan je gezondheid dat zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar als je goed uitgerust bent, dan sta je ook sterker in je schoenen, waardoor het makkelijker is om een gezond eetpatroon na te leven.

  • afvallen zonder jojo-effect

Volhouden

De uiteindelijke vraag is natuurlijk, hoe houd ik dit vol? Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je tijdens het proces van verantwoord afvallen je leefstijl dient te veranderen. Want als je echt gaat diëten en vervolgens terugvalt op oude gewoontes, dan ben je zo weer terug bij  af.

Een nieuwe leefstijl ontwikkelen kost tijd en energie. Het begint met de bewustwording van de huidige ongewenste leefstijlgewoontes. Welke gewoontes wil je veranderen? Welke nieuwe leefstijlgewoontes wil je jezelf gaan aanleren? Het uitvoeren van een nieuwe leefstijl gaat met vallen en opstaan. De ene keer denk je er wel aan, de andere keer niet. Soms is het makkelijk, soms is het moeilijk. Accepteer dat dit proces tijd en energie kost en besef dat je niet alles in één keer hoeft te veranderen. Iedere keer een kleine stap in de juiste richting is soms makkelijker vol te houden op de lange termijn, dan wanneer je teveel dingen tegelijk aan wilt aanpakken, waardoor al snel geneigd bent om het op te geven. Belangrijk is dat je veranderingen kiest die bij jou passen, dus vraag jezelf af: zie ik mezelf dit over paar jaar nog steeds doen?

Zorg dat het automatisme wordt

Blijf het gewenste gedrag herhalen, zorg dat dit automatisme wordt. Het blijven volhouden van een nieuwe leefstijl heeft de grootste kans van slagen, wanneer je dit zes maanden aaneengesloten kunt volhouden.  Dit is ongeveer de tijd die iemand gemiddeld nodig heeft om gewenst gedrag om te zetten in een gewoonte. Gewoontes minimaliseren beslissingsvermoeidheid en daarmee stress, gewoontes uitvoeren gaat automatisch en kost weinig moeite. Als jouw nieuwe leefstijl een automatisme is geworden, dan wordt het makkelijker om deze vol te houden!

Besef tot slot dat alle leefstijlfactoren van belang zijn en voor het behouden van een duurzaam resultaat gaat het om de combinatie van deze leefstijlfactoren. Je zult zien dat wanneer je gezond eet, voldoende beweegt én slaapt, je jezelf ook beter gaat voelen, mentaal sterker bent en de motivatie voelt om je behaalde resultaat te behouden.

Hulp nodig bij verantwoord afvallen?

Een personal trainer kan je helpen om jouw huidige leefstijl in kaart te brengen en samen met jou te gaan kijken welke gewoontes je kunt veranderen op een manier die bij jou past en die je daadwerkelijk vol gaat houden.

Balder van Osch, personal training bij Personal Training Group Uden

Balder van Osch  I  Personal trainer uit Gemert.
Heb je naar aanleiding van dit artikel over verantwoord afvallen vragen dan mag je ook contact met ons opnemen. Of loop in Uden vrijblijvend binnen. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.