Zo meet je je vetpercentage

Bij Personal Training Group Uden geloven we dat goed in je vel zitten meer is dan alleen cijfertjes. Toch kan het weten van je vetpercentage helpen om inzicht te krijgen in je gezondheid en fitheid. Dus geven we in dit artikel meer informatie over hoe je je vetpercentage kunt meten, hoe je vetpercentage zich verhoudt ten opzichte van je BMI en waarom het meer (of soms juist minder) zegt dan je denkt.

Vetpercentage of BMI meten; wat is beter?

Vaak wordt er gekeken naar een gezond BMI (Body Mass Index). Dit is een internationale maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Er wordt alleen niet gekeken naar de verhoudingen van vet en spier. Iemand die heel fit en gespierd is met een laag vetpercentage, kan volgens BMI overgewicht hebben. Daarom kijken wij niet naar iemands BMI, maar meer naar iemands vetpercentage.

Wat betekent ‘vetpercentage’ precies?

Je vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Je lichaam bestaat uit vet, spieren, botten, organen en vocht. De verhoudingen drukken we uit in percentages. Naast het meten van je vetpercentage kan je ook spierpercentage, lichaamsvochtpercentage en botmassapercentage meten. Verschillende factoren, zoals geslacht, leeftijd en activiteitsniveau, kunnen invloed hebben op deze percentages. Het kennen van je vetpercentage en andere lichaamssamenstellingen kan nuttig zijn om je gezondheids- en fitnessdoelen te bepalen en te monitoren.

Hoe kun je je vetpercentage meten?

Er zijn verschillende methoden om je vetpercentage te meten, elk met zijn eigen nauwkeurigheid en complexiteit:

  • Huidplooimeting: Bij deze methode meet je de dikte van huidplooien op 4 of 7 specifieke lichaamsdelen met een huidplooimeter. De resultaten kunnen variëren, omdat veel afhangt van de vaardigheid van de persoon die de meting uitvoert. Aangezien de metingen altijd op exact dezelfde plek moeten worden gedaan, kan dit soms tot inconsistenties leiden.
  • Bio-elektrische impedantie (BIA): Met een BIA weegschaal wordt een elektrische stroom door je lichaam gestuurd om de verhouding tussen vet en spierweefsel te bepalen. Hoewel deze methode snel en eenvoudig is, biedt hij vooral een grove schatting, omdat diverse factoren de resultaten kunnen beïnvloeden.
  • DEXA-scan: Deze Dual-Energy X-ray Absorptiometrie-scan is nauwkeuriger en meet niet alleen je vetpercentage, maar ook botdichtheid en spiermassa met röntgenstraling. Ondanks de hoge nauwkeurigheid, is de methode minder toegankelijk vanwege de kosten en beschikbaarheid.
  • Luchtverplaatsing (Hydrostatische weging): Bij deze methode, waarbij je in een speciale tank met water wordt ondergedompeld, wordt je lichaamsdichtheid gemeten. Het biedt betrouwbare resultaten. Net als de DEXA-scan, is deze methode echter minder toegankelijk voor de gemiddelde persoon vanwege de kosten en specifieke apparatuur die nodig is.
vetpercentage schema vrouwen
vetpercentage schema mannen

Wat je een gezond vetpercentage?

Voor mannen ligt een gezond vetpercentage doorgaans tussen de 7% en 25%. Voor vrouwen ligt dit percentage tussen de 21% en 36%. De reden dat vrouwen een hoger vetpercentage hebben, is deels te wijten aan hun anatomie, zoals het aanwezige borstweefsel. Bovendien slaan vrouwen natuurlijk meer vet op ter voorbereiding op zwangerschap. Het is ook belangrijk te onthouden dat, naast geslacht, leeftijd een rol speelt bij het bepalen van een gezond vetpercentage. Wat voor de een gezond is op een bepaalde leeftijd, kan anders zijn voor iemand anders.

Vetpercentage en stofwisseling

Je vetpercentage heeft ook invloed op je stofwisseling. Vetweefsel, hoewel vaak gezien als ‘inactief’, speelt een essentiële rol bij het reguleren van hormonen en energieopslag in het lichaam. Met een goed vetpercentage voel je je energieker en blijven je hormonen beter in balans, waardoor je vaak beter in je vel zit. Met meer spieren verbrand je bovendien makkelijker calorieën, zelfs als je gewoon zit. Als je vaak sport en meer spieren hebt, verbruik je zelfs op de bank al meer energie dan iemand die minder actief is.

Het belang van je vetpercentage meten

Weten wat je vetpercentage is, kan je waardevolle inzichten over je gezondheid. Een hoog vetpercentage kan namelijk wijzen op mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals hartziekten, diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Voor sporters en fitnessliefhebbers biedt dit getal ook inzicht in hun fysieke progressie. Echter, niet alle meetmethodes zijn even betrouwbaar. Daarom hechten wij bij Personal Training Group Uden meer waarde aan hoe je jezelf ziet en voelt. We geloven dat zich goed en fit voelen de ultieme indicator is voor gezondheid, los van specifieke percentages.

personal trainings group uden saskia van-dijk

Saskia van Dijk, personal trainer uit Volkel
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Dan mag je ook contact met ons opnemen. Hulp nodig bij afvallen? Loop dan vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.