Fit worden en fit blijven: 6 essentiële stappen voor een gezonde levensstijl

Wellicht herken je het wel: je koopt vol enthousiasme een boek met gezonde recepten of sluit een abonnement af bij de sportschool en bent voornemens je hier iedere dag aan te houden. Als snel merk je dat het boek ergens achterin de kast ligt en ook die sportschool heb je al een tijd niet meer vanbinnen gezien. Het aanhouden van een gezonde levensstijl vergt doorzettingsvermogen en discipline. Het begint met het streven naar fitheid en het hierop handhaven voor jezelf. Fit zijn gaat niet alleen om het uiterlijk, maar ook vooral om jouw welzijn en de kwaliteit van leven. In dit artikel geven we jou 6 essentiële stappen om fit te worden én fit te blijven.

1. Stel duidelijke gezondheidsdoelen

Net als ieder ander traject begint het bereiken van jouw succes met het stellen van duidelijke doelen. Waarom wil je gezonder en fitter gaan leven en wat wil je hiermee bereiken? Je wilt bijvoorbeeld gewicht verliezen, spieren opbouwen of gewoon meer energie hebben. Alles valt of staat met het stellen van de juiste doelen en het bijbehorende stappenplan om ervoor te zorgen dat jij je iedere dag fit en gezond gaat voelen.

2. Beweeg regelmatig

Het is natuurlijk geen verrassing dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Hierin ben je vrij om die vorm van beweging in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld lekker gaan wandelen of fietsen in de buitenlucht, heerlijk ontspannen met behulp van yoga of jezelf uitdagen met gewichten in de sportschool. Verschillende gezondheidsdeskundigen geven hierbij aan dat minimaal 150 minuten per week matige intensiteitsoefeningen al bijdragen aan het optimaliseren van jouw levensstijl. Meer mag natuurlijk ook, maar houd hierbij in de gaten dat je jezelf niet overbelast. Niemand wil thuis komen te zitten met een blessure.

3. Eet gezond

Ze zeggen niet voor niets: je bent wat je eet. Eet of drink jij regelmatig producten die bewerkt zijn, barsten van de suikers of bomvol zitten met verzadigde vetten? Probeer eens te kijken naar alternatieven die beter zijn voor jouw lichaam zoals groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen. Het is belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je je hier bewust van bent. Dus, in plaats van ’s avonds op de bank te ploffen met een zak chips en een flink glas cola, zou je ook eens kunnen kijken naar gezondere alternatieven die misschien wel minstens zo lekker zijn!

Personal Trainingsgroup Uden - Small group training

4. Blijf gehydrateerd

Het drinken van voldoende water is een belangrijke bouwsteen om jouw lichaam gezond en gehydrateerd te houden. Water is een belangrijke brandstof voor je lichaam en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit jouw lichaam verdwijnen. Daarnaast kan het drinken van voldoende water ervoor zorgen dat je een mooiere huid krijgt, kan het een hongergevoel tegengaan en bevordert het je stoelgang.

5. Neem voldoende rust

Een goede nachtrust en voldoende slaap is essentieel om de gezondheid van jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid te waarborgen. Je herkent vast die dagen waarop je niet goed geslapen hebt en je vervolgens niet vooruit te branden bent. Door voldoende uren slaap en een goede nachtrust laadt jouw lichaam op, zodat jij er de volgende dag weer met frisse moed tegenaan kan. Om je lichaam goed uit te laten rusten is 7 tot 9 uur slaap per nacht een goed doel om na te streven.

6. Wees consistent en flexibel

Consistentie is key bij het behouden van een gezonde levensstijl, maar toch is het ook belangrijk om flexibel te zijn. Leg jezelf niet teveel druk op en beloon jezelf af en toe met die lekkere hamburger of een dagje voor de televisie hangen. Het is wel belangrijk dat je na zo’n moment weer teruggaat in je dagelijkse, gezonde ritme. Fit worden en fit blijven is niet iets wat je op zeer korte termijn kunt bereiken. Het is een levenslange reis waar je continu bewust mee bezig moet zijn. Het gaat niet om tijdelijke veranderingen, maar om ervoor te zorgen dat deze gezonde keuzes een deel van jouw leven worden. Gezond worden draait niet alleen om lichamelijk fit zijn, maar om de balans tussen lichaam en geest. Zorg goed voor jezelf, luister naar jezelf en wees geduldig tijdens de reis naar een gezondere en fittere levensstijl.

Doe het samen!

Zou jij ook graag gezonder willen leven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of heb jij af en toe die spreekwoordelijke schop onder je kont nodig? Dan is personal training misschien wel iets voor jou! Je gaat hierbij met een personal trainer aan de slag om doelen te stellen om gezonder en fitter te worden. Zij kunnen je onder andere helpen om meer te bewegen, gezonder te eten en beter naar je lichaam te luisteren.

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen, personal trainer uit Zeeland.

Ik hoop dat deze blogpost je helpt om fit te worden en fit te blijven. Onthoud dat jouw gezondheid het waard is om in te investeren, en dat kleine stappen in de juiste richting na verloop van tijd grote resultaten kunnen opleveren. Heb je vragen of wil je hulp bij het creëren van een gezonde levensstijl? Dan mag je ook contact met ons opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.