Stress? Maak je niet dik!

Je vriendin valt altijd enorm af als ze stress heeft, terwijl bij jou tot je grote frustratie de kilo’s eraan vliegen. Hoe oneerlijk. Heeft stress inderdaad invloed op ons lichaamsgewicht? Jazeker, dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Stress heeft invloed op je eetgedrag, hormoonhuishouding en slaappatroon en die factoren hebben weer invloed op je gewicht. Iedereen reageert verschillend op stress. In dit artikel vertellen we meer over aankomen door stress.

Wat is stress?

We hebben allemaal we eens last van stress. Dat hoeft geen probleem te zijn. Een beetje stress kan zelfs nuttig zijn, bijvoorbeeld als je een examen hebt of een presentatie moet geven. Stress is een lichamelijke of mentale reactie op een verandering. Het brengt je lichaam in een soort ‘overlevingsstand’. Je ademhaling, hartslag en bloeddruk gaan omhoog en je maakt meer stresshormonen aan waardoor je alerter wordt. De belangrijkste stresshormonen zijn adrenaline, cortisol en noradrenaline. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Worden ze te langdurig of te vaak aangemaakt? Dan zorgt dit voor vervelende lichamelijke én emotionele klachten.

Dit zijn de symptomen van stress

De symptomen van stress zijn bij iedereen anders. Grofweg kunnen we de gevolgen van stress verdelen in twee categorieën: Lichamelijke en emotionele symptomen.

Lichamelijke symptomen

Dit zijn de meest voorkomende lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Buikpijn
 • Rug- en nekklachten
 • Hoge bloeddruk

Emotionele symptomen

Dit zijn de veelvoorkomende emotionele klachten:

 • Moeite met concentreren
 • Piekeren
 • Een kort lontje hebben
 • Vergeetachtig zijn
 • Te veel of te weinig eten
 • Slecht slapen

Aankomen door stress? Hierdoor komt het

Een gewichtstoename door stress komt veel voor en heeft meerdere oorzaken:

 • Stresshormonen: De stresshormonen vergroten op langere termijn de eetlust. Bovendien kan het hormoon cortisol ervoor zorgen dat je lichaam meer suiker (glucose) aanmaakt dat onder invloed van het hormoon insuline wordt opgeslagen als vet, vooral rond de buik.
 • Ongezonder eten: Veel mensen hebben de neiging om ongezonder te gaan eten als ze stress hebben. Calorierijk troosteten maakt dat we ons vaak even prettiger voelen. Daarnaast kan niet iedereen de rust vinden om gezond te koken in tijden van stress. Kant-en-klaar maaltijden of afhaalmaaltijden zijn dan een snelle en makkelijke, maar minder gezonde keuze.
 • Slechter slapen: Heb je er al weleens bij stilgestaan hoe het komt dat we ’s nachts niet wakker worden van de honger, terwijl we overdag enkele keren moeten eten? Dit komt door de hormonen ghreline en leptine. Ghreline maak je aan als je maag leeg is en je energie nodig hebt. Leptine, daarentegen, geeft een verzadigd gevoel als je voldoende gegeten hebt. Als je slecht slaapt, raakt dit proces verstoord. Je lichaam maakt dan ’s nachts te weinig leptine en teveel ghreline aan, waardoor je honger krijgt. Goed slapen is dus heel belangrijk.
 • Minder tijd of zin om te bewegen:  Als we stress hebben, nemen we vaak te weinig tijd om te bewegen, terwijl het juist dan zo belangrijk is. Beweging heeft een goede invloed op je nachtrust, vetverbranding en het verminderen van de stresshormonen in je lichaam.
 • Adamts1-hormoon: De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het Adamts1-hormoon. Dit heeft een regulerende werking op vetweefsel. Vetcellen zouden meer uitzetten onder invloed van stress. Op dit moment is er nog te weinig bekend over de exacte rol van dit hormoon als het gaat om gewichtstoename door stress. Verder onderzoek is nodig.

Stress verminderen en gezonder leven? Wij helpen je erbij

Bij Personal Training Group Uden helpen we je om meer te bewegen en gezonder te eten. Maar we gaan verder dan dat. Ook jouw mentale gesteldheid krijgt uitgebreid aandacht. Want als jij lekker in je vel zit, minder stress hebt en beter slaapt, dan zorgt dat er niet alleen voor dat je gaat afvallen, maar ook dat de kilo’s er ook af blijven!

Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op voor en vrijblijvend kennismakingsgesprek. De volgende stap zetten we samen!

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen, personal trainer uit Zeeland.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over de impact van stress op je gewicht? Hoe je als persoon of ondernemer fit kunt blijven? Neem gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen? Loop dan vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.