Wat is een gezond ontbijt?

Het ontbijt wordt door sommige bestempeld als de belangrijkste maaltijd van de dag, terwijl andere geen hap door hun keel krijgen in de ochtend. Een voedzaam ontbijt heeft mogelijke voordelen, maar geforceerd ontbijten is niet nodig. Soms is het een gewoonte geworden om niet te ontbijten, maar zou je jezelf misschien toch wel eens fitter kunnen voelen door wél te ontbijten. Een regelmatig eetpatroon kan voordelen bieden als je wilt afvallen, een ontbijt kan daarbij passen. De dag beginnen met een gezond ontbijt kan mogelijk bijdragen om later op de dag overeten te voorkomen.

Ervaar jij de voordelen van ontbijten? Of wacht je liever een paar uurtjes met eten nadat je wakker bent geworden? Welke leefstijl past bij jou? Als jij jouw leefstijl wilt verbeteren en jij hebt een doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of fitter worden, bedenk dan eens wat ontbijten kan bijdragen om  jouw doel te behalen. Een personal trainer kan je hierbij helpen.

Wil jij de dag goed beginnen met een lekker en voedzaam ontbijt? Wij hebben een paar ideeën voor jou op een rijtje gezet. De hoeveelheden zijn gemiddelde richtlijnen voor een eenpersoons portie, maar kunnen altijd aangepast worden zodat ze beter aansluiten bij jouw persoonlijk doel zoals afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan jouw voorkeuren en verdraagzaamheid van voedsel welk type ontbijt bij jou past.

Zuivelontbijt

  • 200g yoghurt / kwark / skyr + 40g havervlokken / muesli  / quinoa + 1 el lijnzaadolie
  • Smaakmakers: fruit, noten, zaden, pitten, kaneel, cacaopoeder

Ontbijtgranen

  • Overnight oats: 200ml melk + 40g havermout + 1el chiazaad (meng alle ingrediënten en zet een nachtje in de koelkast)
  • 40g boekweitgrutten + 200-250ml melk of water (koken tot een papje, lekker met kaneel en fruit uit de diepvries)
  • gezond ontbijt

Eieren en pannenkoekjes

  • Eiwitrijke Pannenkoek: 1 rijpe banaan + 3 eieren + 1  el speculaaskruiden (meng alle ingrediënten, bakken in olijfolie)
  • Pannenkoek: 80g boekweitmeel / speltmeel / roggemeel + 2 eieren + 250 ml melk (meng alle ingrediënten, bakken in olijfolie)
  • Groenten omelet: 40g rijst, 3 eieren, groenten  (rijst, koken, meng daarna alle ingrediënten, bakken in olijfolie)

Eten & drinken

We kunnen het niet voldoende benadrukken, goede voeding is energie voor je lichaam. Je gaat beter functioneren, meer bewegen en je fitter voelen. Onze welvaartsmaatschappij is de afgelopen decennia veel veranderd en dat geldt ook voor het aanbod in voeding. Iedere dag worden we verleid in het maken van keuzes en dat valt niet altijd mee. Door te kiezen voor een gezond en voedzaam ontbijt begin je je dag in ieder geval al goed!

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen  I  Personal trainer uit Zeeland

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen dan mag je ook altijd contact opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.