Hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis? Tips voor thuis.

Het coronavirus raakt ons allen in het hart. We hebben er allemaal mee te kampen. Misschien draai je overuren in de zorg, ben je verplicht om vanuit huis te werken of is er op dit moment weinig werk voor je. Maar hoe blijf je afvallen of gewoon fit en op gewicht tijdens de coronacrisis?

Sportscholen zijn gesloten, lichamelijk contact is verboden en sporten in groepjes in het park is not done. Deze maatregelen zijn er om ons land zo snel mogelijk door deze crisis heen te slaan. Zolang we de maatregelen met zijn allen goed opvolgen, wordt het hopelijk snel allemaal weer zoals voor de uitbraak van het coronavirus.

Onze leefstijlen zien er op dit moment anders uit. Gezond blijven heeft daarbij de eerste prioriteit. Hierbij spelen voeding, beweging, slapen en een gezonde mindset een belangrijke rol. Met onze expertise in voeding en beweging kunnen we je helpen om ook in deze tijd een gezonde leefstijl te volgen, met hier en daar wat aanpassingen. Ook kan vitaliteitscoaching je hierbij helpen. Hieronder zetten we een aantal praktische zaken voor je op een rij.

Gezonde voeding

Je leeft waarschijnlijk in een ander ritme op dit moment. Als je thuis zit, ben je wellicht snel geneigd om vaker dan normaal naar de koelkast te lopen. Het is belangrijk dat je een vast en gezond voedingsritme hebt. We hebben een aantal praktische gezonde voedingstips op een rijtje gezet:

 • Maak een weekmenu. Dit geeft duidelijkheid en geeft inspiratie voor gezonde maaltijden.
 • Doe één keer per week de boodschappen. Zo ben je minder snel geneigd veel ongezonde (vaak lekkere) dingen in huis te halen, is dit vaak ook goedkoper dan dat je elke dag naar de supermarkt gaat én is de kans op een coronabesmetting kleiner.
 • Plak je doelstellingen tot gezond eten op de koelkast. Je bent immers veel meer thuis en er is dus meer verleiding tot vaker eten.
 • Zorg voor een activiteit in de avonduren, dat voorkomt snaaigedrag bij verveling. Denk aan een goede film, een wandeling of ga lekker in bad.
 • Gebruik onze Food-app nu tijdelijk gratis. Neem hier contact met ons op.
 • Fit blijven tijdens corona crisis

Praktische workouts tips

Nu we veel thuis zitten, brengen we veel tijd van de dag door op de bank. We bingewatchen onze favoriete series, kopen massaal grote legpuzzels en spelen ouderwetse spelletjes met elkaar. Onwijs gezellig, maar vergeet je niet gezond te bewegen? De kans is aanwezig dat je kunt fluiten naar je vakantie, dus is dat strandlijf nog wel écht nodig? Misschien. Toch is voldoende beweging juist nu heel belangrijk.

 • Ga bij een goede gezondheid alleen wandelen. Zorg voor een lekkere playlist op Spotify en een leuke wandelroute. Wandelen kan voor sommigen al een hele uitdaging zijn. Kies in dit geval voor korte route die je wellicht elke dag na het eten kunt lopen. Dit doe je sneller dan in een keer 15 kilometer te lopen. Kom je anderen tegen? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand.
 • Loop de trap een flink aantal keren per dag op en af. Deze oefening is goed voor kracht en conditie.
 • Bekijk (en beweeg) een livestream, waarbij oefeningen worden voorgedaan die je mee kunt doen.
 • Schaf (goedkope) sportattributen aan, zoals een springtouw, kettlebell, weerstandsbanden, bal met gewicht, ligmatje of skippybal. Hiermee verrijk je de sportoefeningen die je kunt doen.
 • Maak nu tijdelijk gratis gebruik van ons online trainingsprogramma. Hier vind je genoeg oefeningen die je thuis kunt uitvoeren. We bieden oefeningen aan voor beginners tot gevorderden. Vul het contactformulier in en geef aan of je beginner, gemiddeld of gevorderde bent. Wij sturen het trainingsprogramma naar je toe.
 • Verzet werk in huis waar je niet aan toe kwam, ruim de zolder op of geef je huis een grondige schoonmaakbeurt. Zorg ervoor dat je in beweging blijft.

Slaap voldoende

Zoals je misschien wel weet is voldoende slaap extreem belangrijk. Slaap zorgt er voor dat je uitrust, het lichaam zich herstelt en je spijsvertering de tijd heeft om door te werken.

 • Je bent wat je slaapt. Om je weerstand hoog te houden, is het verstandig om tussen de 7 en 9 uur te slapen.
 • Sluit de dag af met positieve gedachten, daardoor slaap je veel rustiger.
 • Lees voordat je gaat slapen een boek, dit geeft de hersenen rust. Vermijd daarbij zoveel mogelijk je telefoon.
 • Matig je cafeïne gebruik na 14.00 uur.

Positieve mindset

Een positieve mindset draagt bij aan een gelukkig gevoel. Geluk heeft weer invloed op de balans van je lichaam. Ben je gestrest, kan dit een negatief effect hebben op je gewicht. Je valt juist veel af (wat je niet wilt) of je komt veel aan.

 • Door de coronacrisis worden we overspoelt met negatieve gedachten. Probeer ze om te zetten naar toch iets positiefs, want dat kan!
 • Blijf elkaar steunen en probeer te blijven lachen met elkaar.
 • Zoek online contact met je vrienden en familie en speel samen spelletjes of andere leuke activiteiten.

Vooral in deze tijd is het belangrijk dat je positief blijft, elkaar helpt om die positiviteit vast te houden. Ook als het even heel moeilijk is. Steun elkaar.

Personal trainings group uden Stijn van Cuijk

Stijn van Cuijk  I  Personal trainer uit Volkel
Heb je naar aanleiding van dit artikel over hoe jij thuis fit kunt blijven tijdens de coronacrisis vragen? Dan mag je ook contact met ons opnemen. Hulp nodig bij afvallen? Loop dan vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.