Krijg ik minder buikvet als ik mijn buikspieren ga trainen?
Ik zal maar met de deur in huis vallen. Het is een fabel dat je van buikspieren trainen een strakkere buik krijgt. Je ontwikkelt meer spiervermogen, maar verbrandt geen buikvet. Ben je alleen geïnteresseerd in het verliezen van buikvet? Lees dan ons artikel: hoe werkt afvallen.
Waarom het wel belangrijk is om je buikspieren te trainen
Om het leesbaar te houden, gaan we je zo min mogelijk belasten met allerlei moeilijke termen en benamingen. Daarom spreken we in dit artikel voornamelijk over de rechte en schuine buikspieren.
Functies van de rechte en schuine buikspieren:
In de basis hebben onze buikspieren als voornaamste functie: ‘stabiliteit geven aan onze wervelkolom’. Dit houdt in dat de buikspieren ondersteuning geven aan onze wervelkolom om tijdens activiteiten in een neutrale stand te blijven staan. Dus eigenlijk kunnen we zeggen dat onze buikspieren ervoor kunnen zorgen dat onze wervelkolom juist niet beweegt. Dit noemen we ‘Rompstijfheid’.
Wat houdt rompstijfheid in?
Onze wervelkolom kan verschillende bewegingen maken. We zetten deze even op een rijtje:
- Zijwaarts buigen
- Roteren
- Overstrekken (hol trekken)
- Vooroverbuigen
Bij het trainen van de rompstijfheid van onze buikspieren willen we deze bewegingen juist niet maken. Daarom is het slim om hierbij te kiezen voor oefeningen waarbij je wordt uitgedaagd om deze bewegingen juist tegen te gaan en jouw romp stijf te houden.
Buikspieroefeningen voor het trainen van de rompstijfheid
Oefening 1: Side plank
Deze oefening is bedoeld om zijwaarts buigen te voorkomen.
Oefening 2: Pallof press
Deze oefening is bedoeld om roteren te voorkomen.
Oefening 3: Dead bug
Met deze oefening voorkom je overstrekken.
Oefening 4: Dead lift
Met deze oefening voorkom je vooroverbuigen vanuit de wervelkolom.
Zoals je misschien wel opvalt, is deze laatste oefening niet direct een buikspieroefening, maar meer een oefening voor je gehele achterzijde (hamstrings, billen en rugstrekkers). Dit zijn de spieren die in samenwerking met elkaar ervoor kunnen zorgen dat je niet vooroverbuigt vanuit je wervelkolom, maar juist vanuit jouw heupgewricht. Ze hebben dus wel degelijk een belangrijke rol voor de rompstijfheid.
Hoe vaak train je de buikspieren?
Voor het versterken van je buikspieren dien je deze net als alle andere spieren te behandelen. Minimaal 2 keer per week trainen met een totaal van 10 tot 20 werksets per week. Dit is afhankelijk van jouw trainingsniveau. Dit aantal werksets zou je ook kunnen verdelen over 3 trainingsmomenten per week. Veel vaker zouden wij niet adviseren, omdat de buikspieren (net als alle andere spieren) goed moeten kunnen herstellen van hun training om sterker te worden.
Ontdek meer oefeningen
Vind je deze oefeningen interessant? Op ons YouTube-kanaal staan er nog veel meer.
Tom Laurenssen I Personal trainer uit Zeeland
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over trainingen voor je buikspieren en romp? Dan mag je gerust contact met ons opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Ikzelf en mijn collega personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!