Hoe werkt afvallen?

Je wilt afvallen en vraagt jezelf misschien af hoe dit werkt? Het belangrijkste is dat je energie-inname lager is dan je energieverbruik. Dit doe je door:

  • Minder/gezonder te eten
  • Meer/intensiever te bewegen

De belangrijkste voorwaarde om af te vallen is een negatieve energiebalans

Een negatieve energiebalans wil zeggen dat je lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Enerzijds komt er energie het lichaam binnen in de vorm van eten en drinken. Anderzijds verbruikt je lichaam energie met bewegen, de vertering van voedsel en met de ruststofwisseling. Als er evenveel energie binnenkomt als dat je verbruikt, dan is er sprake van energiebalans, en blijft je gewicht gelijk.

De hoeveelheid energie wordt meestal uitgedrukt in kilocalorieën.

  • Energiebalans en afvallen

Hoe kun je jouw energie-inname verlagen?

Minder calorieën binnenkrijgen kan door minder te eten, maar dit hoeft niet per se. Je kunt ook andere, veelal gezondere productkeuzes gaan maken zodat je toch minder calorieën binnenkrijgt.

Een handige manier om grip te krijgen op jouw energie-inname is het bijhouden van een eetdagboek (bijvoorbeeld met de app “Calorieënteller en track jouw voeding” van Virtuagym ). Met deze app kun je berekenen hoeveel calorieën je dagelijks binnen mag krijgen en de juiste verhouding instellen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Door het dagboek vervolgens in te gaan vullen kun je erachter komen hoeveel calorieën je op dit moment daadwerkelijk binnenkrijgt, welke producten in jouw eetpatroon echte calorie-bommen zijn en wat jouw huidige verdeling is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wat kun je verbeteren aan je energieverbruik?

Je kunt je energieverbruik laten toenemen door meer of intensiever te bewegen. Door regelmatig te sporten verbruik je extra energie. Wij vinden dat het hoofdzakelijke doel van bewegen is om fitter te worden, maar daarnaast levert bewegen een positieve bijdrage aan afvallen.
Beweeg ook meer in het dagelijks leven. Pak de fiets als dat kan, neem eens de trap in plaats van de lift, parkeer je auto achteraan op het parkeerterrein, loop een stukje verder met de hond, enzovoorts. Er zijn allerlei manier om in je dagelijks leven meer beweging te krijgen.

Wist je dat je voor 2/3 deel van je energieverbruik (de ruststofwisseling) helemaal niks hoeft doen! Dus stel dat je 2100 kcal per dag nodig zou hebben, dan verbruik je maar liefst 1400 kcal om je organen en zenuwstelsel te kunnen laten functioneren.

Wat je nog meer kunt doen om af te vallen

Tot slot zijn voldoende slaap, een gezond voedingspatroon en voldoende water drinken belangrijke factoren om af te vallen.

Personal trainings group uden Stijn van Cuijk

Stijn van Cuijk  I  Personal trainer uit Volkel

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!