7 tips voor fitheid na je zwangerschap!
Een wondertje, iedere keer weer. Maar hoe zit het met jou na je zwangerschap. Hoe voel jij je? De 9 maanden van zwangerschap hebben veel invloed op je gewicht en fitheid. Wij zetten zeven tips voor je op een rij. #Gewoondoen.
Een nieuwe tijdklok bij een nieuw wonder
Zowel bij de geboorte van je eerste, tweede, derde kind (enzovoorts) veranderd je 24/7. Uit ervaring kan ik vertellen dat de verandering vele malen groter waren dan dat ik verwachtte. De zorgzaamheid die je als ouder bij je draagt is enorm groot waardoor je vooral bezig bent met het opvoeden van je kind(eren). In vele gevallen cijfer jezelf weg voor de kinderen, leefde je hiervoor nog jezelf, alles veranderd bij de geboorte van een kind.
Waarom het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen.
Je fysieke, mentale en emotionele fitheid dragen enorm bij het opvoeden van je kind(eren). Je zal merken dat je onder dezelfde omstandigheden veel meer controle blijft houden wanneer je even geen oplossing hebt voor een situatie van je kind(eren). Daarnaast kan je ook meer genieten.
De 7 tips!
Bewegen/sporten: Fysieke fitheid kan je opbouwen door weer te gaan bewegen. Bij voorkeur matig intensief om dat je hiermee je long en spierfunctie uitdaagt. Bewegen zorgt ook automatisch dat je cognitief meer actief wordt. Zoek vooral iets wat je leuk is want dan is het makkelijker vol te houden. 1x matig intensief bewegen zou mooi zijn, daarnaast kan je iedere dag proberen meer te bewegen bijv. wandelen met de wandelwagen of meer te fietsen ipv de auto.
Let op je voeding: Je energie level kun je positief beïnvloeden door gezonder te eten, hierdoor hoeft je spijsverteringskanaal minder hard te werken en krijgt je lichaam de voedingstoffen binnen die het in de basis nodig heeft. Daarnaast kan je met voeding veel invloed uitoefenen op je energiebalans wanneer je weer terug in shape wilt komen
Slaap voldoende: Slaap te kort is een welbekend tafereel . Probeer met je partner je slaap goed af te wisselen waanneer dat mogelijk is. Slaap met je kind(eren) mee wanneer het mogelijk is overdag. Ga op tijd naar bed ondanks dat je het gevoel hebt dat dit juist de tijd is voor jezelf. Een powernap van 20 minuten doet ook wonderen.
Maak tijd voor jezelf en je partner: Het beoefenen van je hobby’s, samen uit eten, afspreken met je vrienden, enzovoorts. Dit zijn voor vele de belangrijkste activiteiten waaruit we behoefte hebben en voldoening uit halen.
Durf om hulp te vragen: Ik moet het allemaal zelf kunnen; nee, dat hoeft niet. Kijk in je omgeving zoals familie en vrienden en eventueel buren hoe je elkaar kunt helpen om zo de belasting te verlichten. Er komt een moment dat jij ook een ander kan helpen in een soort gelijke situatie.
Blijf jezelf uitdagen op je werk: We gaan vaak wat minder uren werken op bij de komst van kind(eren). Niettemin neemt werk vaak nog een groot gedeelte in je weekplanning. Probeer ook op je werk jezelf uit te dagen zodat je meer voldoening creëert. Zo voorkom je dat je werk een soort van automatische piloot wordt.
Plan je activiteiten: Door je activiteiten (structureel) te plannen is de kans van daadwerkelijk uitvoeren velen malen groter omdat je al ja tegen de activiteit hebt gezegd. Daarnaast kan je omgeving je aan je afspraak herinneren en motiveren wanneer je het even geen zin hebt.
Een fittere ouder geniet meer van de kinderen
Waarschijnlijk is niet alles haalbaar in bepaalde periodes in je leven, alle tips die je wel toepassen zullen een positievere wending geven aan je belastbaarheid. Hierdoor kan je beter voor je kinderen zorgen en meer van de opvoeding van je kinderen genieten.
Saskia van Dijk I Personal trainer uit Volkel
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!