Waarom móet ik zoveel?

Heb je het gevoel dat je altijd van alles móet doen? Dan vraag je waarschijnlijk teveel van jezelf en bedenk dan eens wat er écht moet. In feite moet je helemaal niets, je hebt een keuze en zodra je dit beseft krijg je een gevoel van vrijheid.

Alles moeten is een gewoonte

Het gevoel dat alles móet is een gewoonte geworden. Ik moet dit, ik moet dat, ik kan niet, want ik moet eerst …. Je zegt het zo vaak tegen jezelf dat het automatisch gaat. Alles ‘moeten’ voelt als het hebben van heel veel verplichtingen en je hebt niet het gevoel dat je zelf keuzes mag maken. Maar zijn het allemaal verplichtingen? Van wie moet je dit? Wat gebeurt er als je het niet doet?

  • waarom moet ik zoveel

Je moet helemaal niets

Je moet teveel van jezelf als het een belemmering wordt. Misschien vraag je teveel van jezelf, past het niet bij je, is het niet haalbaar? Je voelt jezelf gevangen. Besef dat je helemaal niets moet en voel jezelf weer vrij! Je hebt altijd een keuze en je mag dus doen en laten wat je wil, maar er is wel altijd sprake van oorzaak en gevolg. Dus alles wat je denkt, zegt en doet heeft een gevolg. Alles wat je op dit moment moet, of denkt te moeten, is het gevolg van keuzes uit het verleden.

Moet je per se sporten? Je kunt er voor kiezen om niet te gaan sporten, maar misschien krijg je dan last van rug door gebrek aan beweging. Ga dan op zoek naar een sport die bij je past, waar je plezier aan beleeft en die jou niet belemmert in jouw gevoel van vrijheid.

Moet je per se werken? Waarschijnlijk heb je het geld hard nodig en zal je moeten werken om rond te kunnen komen. Maar moet je blijven hangen in je huidige baan? Je hebt de keuze om het anders aan te pakken en een baan te gaan zoeken die bij je past.

Gun jezelf wat rust

Om een overzicht te krijgen van alles wat jij denkt dat je móet, zou je de komende week onderstaande tabel kunnen invullen. Vraag jezelf bij alles wat ‘moet’ eens af wat er zou gebeuren als je het gewoon niet zou doen? Heb ik de situatie dan nog onder controle? Waarom moet ik dit eigenlijk? Wat kan ik doen om het ongewenste resultaat tegen te gaan of te minimaliseren?

Dag Activiteit Gevoel Oplossing
Moet / Mag

Blijf kritisch en realiseer jezelf dat je altijd een keuze hebt en dus helemaal niets moet. Als je voelt dat je een keuze hebt, dan voel je jezelf ook vrij en gewoon fit. Je kiest ervoor om iets gewoon te doen, of je kiest er juist voor om het níet te doen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen dan mag je ook altijd contact opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom LaurenssenPersonal trainer uit Zeeland

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!