Kilo’s afvallen of fitter worden met MS?

Ik ben anderhalf jaar geleden gestart bij PTG. Mijn voornaamste doel was kilo’s kwijtraken en een gezondere leefstijl bereiken. Al snel besefte ik, naar aanleiding van de gesprekken met mijn trainer tijdens het sporten, dat dit niet het belangrijkste doel was voor mij.

Door mijn chronische ziekte MS is het voor mij heel belangrijk om fit te blijven en te zorgen dat mijn spierkracht gelijk blijft of nog liever sterker wordt. Naast de personal training zwem ik meerdere keren per week. Ik dacht dat dit voldoende was qua beweging. Ik kwam erachter bij PTG dat ik door het wekelijks trainen van mijn spieren mezelf veel beter ben gaan voelen. Mijn benen, die mijn zwakke plek zijn met mijn MS, zijn een stuk sterker geworden. Mijn balans is beter en ik voel me sterker in mijn armen en romp.

De focus ligt op wat ik wel kan trainen met MS

Tijdens de sportles kan ik een uur lang heel effectief trainen en krijg ik feedback over mijn houding en de oefeningen. Doordat de trainer mij observeert en kijkt of de oefeningen goed zijn afgestemd op mij persoonlijk, hoef ik alleen maar mezelf te concentreren op de oefening in plaats van me te concentreren op of de oefening zwaarder, lichter of anders moet.

De trainer daagt mij uit. Als hij ziet dat het zwaar wordt, geeft hij een extra zetje in de rug. Ik zou zelf waarschijnlijk al lang gestopt zijn. Het geeft me net die extra boost in de rug die ik nodig heb.

Wat ik fijn vind is dat hij rekening houdt met mijn MS. De focus ligt op wat ik wel kan. Er wordt eigenlijk niet gesproken over wat niet lukt. De oefeningen zijn heel veelzijdig en in balans. Rennen en springen lukt me niet meer; daarentegen zijn er andere oefeningen die ik wel kan, denk aan roeien en fietsen. Tijdens het krachttrainen voel ik geen beperkingen. Al worden de oefeningen ook hier op mij afgestemd.

Regelmatig wordt er tijdens een volgende training geëvalueerd hoe de vorige training is geweest. Hier passen ze eventueel de training op aan.

Ik vertrouw beter op mijn spieren in mijn dagelijks leven

Mijn zenuwen zijn mijn zwakke plek. Lange afstanden lopen is voor mij moeilijk, dan neem ik mijn krukken mee voor stabiliteit en als extra kracht. Wat ik heb gemerkt na een jaar intensief trainen is dat ik nog steeds mijn krukken meeneem, maar ik gebruik ze veel minder. Ik loop fitter, makkelijker en ik herstel sneller na een wandeling. De kracht in mijn benen en mijn romp zijn flink vooruit gegaan. Mijn zenuwen zullen nooit meer herstellen door mijn MS, maar ik kan nu beter vertrouwen op mijn spieren.

Met ms fitter door het leven

Ik ben heel tevreden over PTG, maar nog lang niet klaar. Het afgelopen jaar heb ik één keer per week getraind. Sinds twee weken ben ik gestart met twee keer per week trainen. Dit voelt voor nu heel fijn, al heb ik wel vaak spierpijn op plekken waarvan ik niet eens wist dat ik spieren had.

Ik hoop nog lang te mogen trainen bij PTG.

– Hanneke van Wijk

Met ms toch gewoon sporten om fitter te worden

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Herken je jezelf in het verhaal van Hanneke? Worstel jij ook met je fitheid en heb jij de ziekte MS? Kom dan langs of bel ons voor een afspraak. #Gewoondoen is ons motto. Wij kijken samen met jou wat haalbaar is. We doen het samen. Kijk voor meer informatie op #Gewoon fit & afvallen.

Neem simpelweg contact met ons op