Mag ik suiker eten?
Vaak hoor je het advies om geen suiker meer te eten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om maximaal 10% van de energie-inname uit vrije suiker te laten bestaan, maar geeft ook aan dat het nog beter is om maximaal 5% na te streven. Met vrije suikers bedoelen ze toegevoegde suikers en suikers die van nature aanwezig zijn in sappen, siropen, honing en vruchtenconcentraat. Als je 2000 kcal op een dag zou eten, dan zou je maximaal 25 gram suiker binnen mogen krijgen, oftewel zes suikerklontjes.
Wat is er mis met suiker?
Het grootste probleem met suiker is dat je er makkelijk teveel van eet en van teveel eten zal je in gewicht aankomen. Dit geldt niet alleen voor suiker maar voor al het eten en drinken. Vloeibare suikers zoals frisdrank en siropen leveren snel teveel calorieën waardoor overgewicht ontstaat. Overgewicht vergroot het risico op allerlei ziektes.
Suiker bevat geen vitaminen, mineralen of vezels. Suikers vallen onder de koolhydraten en leveren vier kcal per gram. Koolhydraten geven het lichaam energie, het dient als brandstof.
Voor een goede gezondheid is het belangrijk om genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen en geen overgewicht te hebben. Je kunt voor een goede gezondheid je caloriebudget dus beter niet besteden aan suikerrijk voedsel maar producten die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Wanneer je gezond bent en een gezond eetpatroon hebt, dan kan af en toe een suikerrijke snack geen kwaad.
Toch is het raadzaam om je suikerinname te beperken, omdat na het eten van suikers de bloedsuikerspiegel stijgt. Hoge glucoseniveaus worden niet alleen geassocieerd met overgewicht maar ook met welvaarziektes. Daarnaast kan versuikering je bindweefsel beschadigen en tast suiker het gebit aan, waardoor cariës kan ontstaan. Dit is een plaatselijke ontkalking van de tanden en kiezen. Niet de hoeveelheid suiker maar de frequentie is de boosdoener.
Weet wat je eet
Lees altijd goed de etiketten om te weten of er toegevoegde suikers in het product zitten. Suiker kan onder verschillende namen vermeld staan op het etiket, zoals: dextrose, fructose, glucose, kandij, maltodextrine, melasse, sacharose en sucrose.
Tips om minder suiker te eten bij het ontbijt
- Kies voor havermout, muesli of boekweitgrutten in plaats van gesuikerde en krokante ontbijtgranen
- Kies voor vers fruit, noten en zaden en wees matig met gedroogd fruit
- Kies voor volkoren crackers in plaats van ontbijtkoek
Tips om minder suiker te eten bij de lunch
- Kies voor volkorenbrood in plaats van wit brood
- Kies voor kaas, ei, vis of fruitbeleg in plaats van zoet beleg
- Kies voor pure notenpasta of pure pindakaas in plaats van pindakaas met toegevoegde suikers
- Eet ook eens een zelfgemaakte maaltijdsalade tijdens de lunch in plaats van brood
Minder suiker tussendoor
- Kies voor snackgroenten, noten, of yoghurt in plaats van koekjes en snoep
- Drink water, koffie of thee (zonder suiker of honing) in plaats van frisdrank, siroop of vruchtensap
Tips voor minder suiker bij het avondeten
- Beperk het eten van verborgen suikers in appelmoes, ketchup, satésaus, kant en klare dressings en pastasauzen
- Kies voor yoghurt en kwark eventueel met vers fruit in plaats van yoghurt of kwark met een smaakje
Pas je leefstijl aan en wordt fitter
Wat je eet is van belang, gezonde en goede voeding hebben een grote impact op hoe jij je voelt. Wil jij je fitter voelen, je leefstijl aanpassen?
Ga dat dan GEWOON DOEN. Zet stap voor stap naar een andere leefstijl. Lukt je dat niet alleen, ga dan op zoek naar een personal trainer of coach die je kan helpen. Om samen met jou een haalbaar plan van aanpak op te stellen. Een aanpak waar jij je prettig bij voelt. Het gaat immers om Jou.
Saskia van Dijk I Personal trainer uit Volkel
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen dan mag je ook altijd contact opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder.