Hoe kan ik meer groenten en fruit eten? 10 Tips!

Hoewel er veel discussie is over voeding, over één ding zijn we het allemaal eens: groenten en fruit zijn gezond! Groenten en fruit zijn een bron van vezels, rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen, en andere bioactieve stoffen die zeer goed zijn voor je gezondheid. Daarnaast bevatten de meeste groente en fruitsoorten weinig calorieën. Het advies om minimaal 250 gram groenten per dag te eten, is het absolute minimum. Nog meer groenten eten is dan ook zeker aan te bevelen! 2 tot 3 stuks fruit is een mooie richtlijn. Toch blijkt dat het voor veel mensen lastig zijn om dit minimum te behalen, en dat is zonde!

 • tips om meer groente en fruit te eten

10 Tips om meer groenten en fruit te eten

 1. Eet groenten bij iedere maaltijd. Bijvoorbeeld een groenteomelet bij het ontbijt, een maaltijdsalade bij de lunch en groenten bij het avondeten. Je zou bijvoorbeeld ook ’s middags warm kunnen eten. Misschien ben je wel eens thuis tussen de middag en heb je tijd om een warme maaltijd te bereiden, of je maakt ’s avonds een portie extra om de volgende dag tijdens de lunch te eten.
 2. Eet je graag brood tussen de middag, probeer eens een groentespread of doe wat extra sla en schijfjes tomaat op de boterham. Plakjes banaan, schijfjes aardbeien of een appel met kaneel zijn ook heerlijke soorten fruitbeleg.
 3. Combineer meerdere groenten in dezelfde maaltijd. Probeer van alle kleuren groenten en fruit te eten, iedere kleurgroep heeft bijzondere gezondheidsvoordelen. Bovendien ziet een kleurrijke maaltijd er direct smakelijker uit.
 4. Groenten kunnen ook heel goed als tussendoortje zoals schijfjes komkommer, worteltjes of paprika. Een zelfgemaakte dipsaus van kwark en tuinkruiden maakt het extra lekker! Maar ook een stukje fruit is een gezond tussendoortje. Zet de fruitschaal in het zicht, dan is het makkelijker om het fruit niet te vergeten.
 5. Weinig tijd? Een wok schotel staat snel op tafel. Koop eventueel voorgesneden groenten, dan is het helemaal snel klaar.
 6. ’s Avonds nog zin om te snacken? Probeer eens om wat groenten te roosteren in de oven. Zoals bijvoorbeeld geroosterde bloemkool met een knoflookdip.
 7. Of maak eens frietjes van pastinaak, pompoen of knolselderij.
 8. Vervang de rijst eens door bloemkoolrijst of de pasta door courgette spaghetti.
 9. Wees voorbereid op de momenten dat je weinig tijd hebt om eten te koken: koop voorgesneden groente, diepvriesgroenten of neem een abonnement op een groentepakket.
 10. Probeer eens iets nieuws. Er zijn zoveel verschillende soorten groenten en fruit, ken jij ze al allemaal?
Personal trainings group uden - Sander Couwenberg

Sander Couwenberg  I  Personal trainer uit Zeeland

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!