Mag ik eten na 20:00 uur tijdens het afvallen?

Ja dat mag! We gaan uit van een energiebalans over 24 uur, en zolang je uitgaat van een negatieve energiebalans maakt het niet uit op welk tijdstip je eet en mag je dus ook na 20:00 uur iets eten.

Maar is het ook nodig om na 20:00 uur nog te eten?

Ervan uitgaande dat je jouw hoofdmaaltijd tussen 17:00 uur en 19:00 uur hebt gegeten, is het niet per se nodig. Alleen iedereen heeft zo zijn eigen gewoontes.

  • Mag ik eten na acht uur s avonds

Waarom heb ik dan toch trek na 20:00 uur?

Stel je hebt tussen 17:00 uur en 19:00 uur gegeten, dan is er een kans aanwezig dat tussen 21:00 uur en 23:00 uur er signalen komen die jou ertoe verleiden om nog iets te eten en vaak gaat dat gepaard met activiteiten zoals televisie kijken, bezoek of na fysieke activiteit, zoals in de sportkantine. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn:

  • Trekkend gevoel vanuit de maag
  • Als je iedere dag rond hetzelfde tijdstip gewend bent om te eten, dan zal op den duur iedere dag rond diezelfde tijd het signaal komen dat je trek krijgt in eten en/of drinken. Je lichaam is als het ware hierop geprogrammeerd.

Ons advies

Wij kunnen niet bepalen wat je wel of niet moet doen. Je kunt de gewoonte gaan doorbreken, maar als je toch graag na 20:00 uur nog wilt eten, dan adviseren wij een licht verteerbare snack, die een bijdrage levert een je gezondheid en afvalproces.

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen  I  Personal trainer uit Zeeland

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!