Hoeveel beweeg jij?

De gemiddelde Nederlander beweegt te weinig en veel mensen hebben een veelal zittend bestaan. Teveel stilzitten op een dag leidt tot een lagere levensverwachting. Zitten is echter niet het probleem, gebrek aan beweging wel. Door dagelijks meer te gaan bewegen, kun je de kans op gezondheidsrisico’s door langdurig stilzitten aanzienlijk verminderen. Het is een kwestie van gewoon bewegen.

Hoe ziet de dag van een gemiddelde Nederlander eruit?

Nadat we zijn opgestaan starten we met het ontbijt, zittend aan tafel. Daarna gaan we vaak zittend in de auto naar ons werk, en hebben een zittende kantoorbaan. ’s Middags eten we zittend onze lunch in de kantine en aan het einde van de werkdag gaan we weer zittend in de auto naar huis. We eten zittend ons avondeten en sluiten de dag zittend af op de bank, omdat we geen energie meer hebben om nog iets te gaan doen.

  • beweeg jij genoeg

Hoe kun jij beginnen om jouw beweegpatroon te verbeteren?

  • Begin eens met meer te bewegen in jouw dagelijks leven, zoals in jouw werkpauzes, hiermee onderbreek je het langdurig stilzitten op een dag.
  • Misschien is het ook mogelijk om op je fiets of zelfs te voet naar het werk te gaan? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de woon-werkafstand, je werktijden en soort baan.
  • Beweeg eens iedere dag na het avondeten door bijvoorbeeld even te gaan wandelen.
  • Daarnaast kun je ook gaan sporten, door minimaal één keer per week matig intensief te sporten zal jij jezelf al fitter gaan voelen! Ga je vaker matig intensief bewegen dan zal het risico op vroegtijdig overlijden door langdurig stilzitten steeds verder afnemen. Sporten en bewegen beschermen jou dus tegen de risico’s van langdurig stilzitten!

Beweeg je wel genoeg?

Bovenstaande weten we allemaal wel, maar het is lastig om jezelf ertoe te zetten om meer te bewegen. Toch komt het neer op gewoon doen. Misschien wel met wat ondersteuning of andere vorm van een stok achter de deur.

Personal trainings group uden Stijn van Cuijk

Stijn van Cuijk  I  Personal trainer uit Volkel

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!