Hoe moet ik omgaan met feestjes?

Omgaan met alle verleidingen van lekkernij op feestjes kan lastig zijn! Gemiddeld hebben we 12 tot 20 onregelmatige weken per jaar, denk aan vakanties, feestdagen, verjaardagen, feestjes, enzovoorts…. Kortom, alles wat met eten en drinken te maken heeft.
Je hoeft jezelf niet het hele jaar door 100% in te zetten om je doel te behalen, je mag daar af en toe van afwijken om toch resultaat te boeken. Belangrijk is echter om dit ook weer niet te vaak te doen, dus je zult er een balans in moeten vinden.

 • verleiding op feestjes

Hoe krijg ik de controle over feestjes?

Om controle te krijgen over hoe je om moet gaan met de verleidingen tijdens feestjes ga je om te beginnen tellen hoeveel feestjes je de komende periode hebt en bedenk dan welke feestjes jou leuk lijken, en welke minder leuk. Dit gaat je helpen om keuzes te maken.  Vervolgens gaan we de feestjes verdelen over 3 mogelijke scenario’s:

 • Scenario 1: Je houdt 100% rekening met je doel
  Tijdens de minder leuke feestjes kun je ervoor kiezen om 100% rekening te houden met jouw doel, dus geen alcohol drinken, en geen lekkernij snoepen. Op deze feestjes kun je wel komkommer, worteltjes en tomaatjes snacken.
  •    Scenario 2: Je houdt 50% rekening met je doel
  Tijdens deze feestjes maak je keuzes, je drinkt bijvoorbeeld 5 borrels in plaats van 10, je pakt geen taart, maar wel een toastje (of andersom).
  •    Scenario 3: Je houdt geen rekening met je doel
  Soms heb je gewoon zin om even helemaal los te gaan, en dat is helemaal niet erg! Zolang je niet te vaak voor dit scenario kiest, zal deze keuze jouw doel niet in de weg staan.

Stel je hebt de komende jaar 15 feestjes, verdeel ze dan niet gelijk over de 3 scenario’s, maar kies bijvoorbeeld 3 feestjes waarin je geen rekening houdt met je doel, 6 feestjes waarmee je voor 50% rekening houdt met jouw doel en 6 waarin je 100% rekening houdt met jouw doel.

Keuzes maken

Zoals je ziet is het een kwestie van keuzes maken om jouw doel te bereiken. Door vooraf een plan te maken sta je sterker in je schoenen. Een goede nachtrust en regelmatig bewegen zorgen er niet alleen voor dat je fysiek sterker bent, ook mentaal wordt je sterker, waardoor je beter in staat bent om verleidingen te weerstaan. Ga niet met honger naar een feestje toe, dit maakt het alleen maar moeilijker om verleiding te weerstaan. Welke dingen helpen jou nog meer om verleidingen te weerstaan?

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom LaurenssenPersonal trainer uit Zeeland

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!