Hoe vaak in de week moet ik sporten?

Je wilt fitter worden. Misschien wat gewicht kwijt raken of soepeler kunnen bewegen. Dus vol enthousiasme verkondig jij op een feestje dat je eraan zit te denken om te gaan sporten. Super goed! Maar je enthousiasme wordt direct aan het wankelen gebracht. Want één keer in de week zou echt geen zoden aan de dijk zetten, wordt je vertelt. Je moet zogezegd echt wel meerdere keren in de week sporten om wat te bereiken. Is dat echt zo? Hoe vaak in de week moet je sporten om fit te worden? Wij geven je onze visie hierover!

Is één keer in de week sporten voldoende om fit te worden?

Wordt je een super afgetrainde topatleet wanneer je één keer in de week sport? Nee, dat doel ga je op deze manier niet bereiken. Wordt je fitter van één keer in de week sporten? Jazeker! Het klinkt misschien erg simpel, maar één keer in de week sporten is nog altijd 52 keer per jaar vaker sporten dan wanneer je niets doet. Vaak merken wij dat mensen zich laten demotiveren door het idee meteen twee of drie keer in de week te moeten sporten. Dat hoeft helemaal niet. Zonde dus om je daar door te laten belemmeren!

 • Personal Trainingsgroup Uden - Small group training

Vraag niet meteen te veel van jezelf!

Die eerste stap zetten is altijd de moeilijkste. Als jij al tijden niet hebt gesport, dan is één keer in de week sporten al een grote stap. Daar zijn we ons van bewust en hebben we alle begrip voor. Je hoeft niet meteen een sportfanatiekeling te worden. Wees niet al te streng voor jezelf! Vind je het lastig om naar een sportschool te gaan, te massaal, onprettig of te hoge drempel. Wellicht is personal training dan iets voor je. Kleinschalig, persoonlijk en drempelverlagend. #Gewoondoen, kom eens kijken.

Een paar tips wanneer je één keer in de week wilt sporten.

Als je ervoor kiest om één keer in de week te gaan sporten zijn er een paar tips die we graag aan je mee willen geven.

 1. Zorg ervoor dat je een trainingsplan hebt. Dit geeft jezelf meer duidelijkheid
 2. Probeer jezelf bij iedere training uit te dagen om net iets meer uit jezelf te halen
 3. De juiste voeding in de vorm van eiwitten helpt je lichaam herstellen na het sporten
 4. Kies een vaste dag om te trainen. Hierdoor reserveer je het moment en voorkom je dat jouw goede bedoelingen niet tot uitvoering komen
 5. Kies een trainingslocatie waar je je prettig voelt. Dat helpt je gemotiveerd te blijven en zorgt ervoor dat je je beter op het sporten kan concentreren.
 6. Zorg voor een alternatief trainingsmoment wanneer je vaste moment komt te vervallen.
 7. Zet muziek op die je leuk vindt. Dit helpt je tijdens je training!

Is twee keer in de week sporten beter?

Is twee keer in de week sporten beter dan één keer in de week? Gemiddeld genomen is het antwoord; ja. Het hangt natuurlijk wel af van jouw persoonlijke situatie. Nogmaals; er is helemaal niks mis mee om één keer in de week te sporten. Als je dit een tijdje doet zul je echter merken dat je fitter wordt. Je krijgt meer energie en je voelt de resultaten van je inzet. Dat motiveert! Het is daarom goed mogelijk dat je na een tijdje je trainingsschema wat wilt opvoeren en twee keer in de week wilt gaan sporten. Door dit met een personal trainer te doen, zoals Personal Training Group in Uden, kun je je trainingsmoment altijd perfect afstemmen op jouw werk- of privé agenda. Een tweede trainingsmoment is daarvoor gemakkelijk in te passen.

De voordelen van twee keer in de week sporten.

 • Een beetje een open deur, maar je wordt natuurlijk sneller fit. Is het je doel om af te vallen? Dan bereik je sneller je streefgewicht als je twee keer in de week sport, dan wanneer je één keer in de week sport.
 • Door twee keer in de week te sporten kom je wat gemakkelijker in de “flow” waardoor je motivatie zal toenemen.
 • Sommige trainingsdoelen vragen om een hogere trainingsfrequentie. Bijvoorbeeld wanneer je flink wat meer spiermassa wilt opbouwen.
 • Door 2x per week te sporten zal je merken dat je mindset veranderd. Daardoor zal je automatisch ook beter op je voeding gaan letten. Dit helpt als je wilt afvallen, maar ook wanneer je gespierder wilt worden.

De effecten van sporten op je lichaam.

Op zoek naar nog wat laatste motivatie om die eerste stap te zetten? Naast afvallen of gespierder worden biedt sporten zo veel meer voordelen. Als je je fitter voelt haal je meer plezier uit je leven. Je hebt de energie om dingen te ondernemen, het zelfvertrouwen om jezelf te laten zien en de kracht om hobby’s op te pakken die eerst onbereikbaar leken. Twijfel je nog steeds?

Dit effect heeft sporten op jouw lichaam:

 • Een betere doorbloeding zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren.
 • Tijdens het sporten maken je hersenen dopamine en serotomine aan, wat je humeur ten goede komt.
 • Voel je je vaak gestest? Doordat tijdens het sporten endorfine vrij komt werkt je training stress verlagend.
 • Sporten verkleint je kans op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.
 • Moeite met slapen? Sporten helpt om beter te slapen en fitter op te staan.
 • Sporten is goed voor je bloeddruk en cholesterol.

Kortom; wanneer begin je?

Het enige dat je nog in de weg staat om die eerste stap te zetten ben jij zelf. Schuif het niet langer voor je uit en plan vandaag je eerste trainingsmoment in. #Gewoondoen. Al begin je met één dag in de week sporten; het is toch weer één keer in de week vaker dan je voorheen deed! Heb je geen ervaring met het opstellen van een trainingsschema of kun je wel wat mentale begeleiding gebruiken? Dan is het misschien verstandig om een deskundige om hulp te vragen. Een goed plan maken is de basis voor succes. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf aan het plan te houden.

Personal Training Group ondersteunt je!

Bij Personal Training Group in Uden kun je als je wilt de sportzaal helemaal voor jou alleen hebben. Ook is het mogelijk in een zeer klein gezelschap te sporten, met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jijzelf. We vinden het belangrijk een omgeving te creëren waar jij je prettig voelt. Het trainingsschema stellen we op aan de hand van jouw doelstellingen, fysieke gesteldheid en je mindset. We kijken naar wat wél kan en pakken het op in het tempo waar jij je prettig bij voelt. Doordat we op alle tijden op de dag een afspraak met je in kunnen plannen is sporten bij Personal Training Group Uden altijd in jouw agenda te passen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie verder te bespreken. De eerste stap zet jij. We coachen je bij iedere stap die volgt. #Gewoondoen!

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen  I  Personal trainer uit Volkel

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!