Gezond ouder worden? Wij helpen je daarbij!

Iedereen hoopt oud te worden, maar niemand wil zich oud voelen. Ook wanneer je meer op leeftijd bent, wil je vitaal en vol energie blijven. Personal Training Group heeft meerdere tips om gezond oud te worden. Tips waar je het beste vandaag al je voordeel mee kan doen. Want waarom zou je wachten met gezonder leven?

Door gezonder te leven, verklein je de kans op ouderdomsziekten. Je kunt langer genieten van het leven en leuke dingen blijven doen. Ook je sociaal leven kun je beter onderhouden. Je voorkomt aanhoudende stress en bent preventief bezig om kleine blessures te voorkomen. Ook gezond ouder worden? Lees onderstaande tips of neem contact op met het team van Personal Training Groep Uden. Samen zorgen we ervoor dat je jouw levenskracht behoudt of terugkrijgt!

Onze belangrijkste tips om gezond ouder te worden:

 1. Beweeg genoeg
 2. Train (krachttraining & HIIT)
 3. Slaap voldoende
 4. Creëer ik-tijd
 5. Rook niet en reduceer alcohol
 6. Houd de zaag scherp op alle vlakken (evalueer)

1. Beweeg genoeg

Bewegen is de basis van je gezondheid en vormt een rode draad in je dagelijks leven. Hiermee bedoelen we alle vormen van bewegen die we niet als sport zien. Bewegingen geeft je energie. Energie die hard nodig is om ons lichaam te verplaatsen en warm te houden. Denk hierbij aan huishoudelijk werk, fietsen naar je werk, boodschappen doen, dansen, wandelen met de hond, tuinieren en traplopen. Kijk eens kritisch naar je wekelijkse bezigheden. Welke van bovenstaande punten kun je verbeteren?

2. Train (krachttraining & HIIT)

Wanneer je gericht en bewust inspanningen levert met als doel om veranderingen te realiseren, spreek je van trainen. Door op de juiste manier te trainen, bereik je doelen zoals het opbouwen van spiermassa, het kwijtraken van ongewenst buikvet, afslanken, het verbeteren van de bewegingskwaliteit of het bereiken van een gewenst vetpercentage. Een belangrijk kenmerk van trainen is je persoonlijke grenzen opzoeken en (even) over deze grenzen gaan. Daag jezelf uit!

Trainen is niet alleen weggelegd voor topsporters. Iedereen kan aan training doen, van jong tot oud. Denk bijvoorbeeld aan een 80-jarige dame die dagelijks meerdere malen bewust oefent om goed uit haar stoel te kunnen blijven komen. Trainen hoeft geen uren in beslag te nemen. In slechts een paar minuten kan je lichaam al een flinke trainingsprikkel geven. Gun het lichaam vervolgens wel even tijd om te herstellen, voordat je een volgende trainingsprikkel toedient. Zoek tot slot ook regelmatig je persoonlijk grenzen op voor de trainingsprikkels.

Hoe zorg je dat je op de juiste manier traint?

Trainen is een waardevolle investering in je lichaam waar je veel profijt van hebt! Mits je op de juiste manier traint natuurlijk. Weet je niet goed welke oefeningen je moet doen om jouw doel te bereiken? Of hoe vaak je ze moet doen? Personal Training Group in Uden helpt je met een persoonlijk trainingsschema. Helemaal afgestemd op jouw doel, jouw lichaam én jouw agenda. Samen gaan we jouw trainingsdoel bereiken. Zeker weten! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

3. Slaap voldoende

Je bent wat je slaapt. Slapen is erg belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Als je korter dan 7 á 9 uur per dag slaapt, heb je slaapschuld. Dit slaaptekort moet je een keer inhalen, anders heeft dit gevolgen voor je gezondheid. Door in het weekend goed uit te slapen of overdag te dutten, los je je slaapschuld af. Door een dutje van 6 tot 30 minuten word je alerter, 30 tot 60 minuten word je creatiever en 90 tot 120 minuten herstel je.

Tips voor een goede nachtrust:
 • Powernap? Een klein dutje kan best, maar niet later dan 3 uur voor je nachtrust
 • Zorg voor een rustig ingerichte slaapkamer
 • Zorg voor een geventileerde slaapkamer met een temperatuur tussen de 12 en 18 graden
 • Vermijd schermlicht
 • Vermijd ’s avonds cafeïne en alcohol
 • Doe een ontspannende ademhalingsoefening. Adem 3 á 4 tellen in en adem 6 á 8 tellen uit
 • Door van 300 naar 0 af te tellen, verzet je je gedachten naar iets ‘saais’ en val je snel in slaap

4 Creëer ik-tijd

Tijd voor jezelf vrijmaken en ‘go with the flow’ is goed voor je. Het helpt je stoom af te blazen, je hoofd leeg te maken, op adem te komen, je batterij weer op te laden, lekker in je vel te zitten en in balans te komen. Het is een moment helemaal voor jezelf, waarin je echt helemaal niets moet. Doen wat jij fijn vindt zonder aan iemand verantwoording af te hoeven leggen. Zeg maar een soort mini-break.

Sluipt het er bij jou in dat je geen tijd voor jezelf neemt? Dan loop je het risico dat je na verloop van tijd vastloopt en de dagelijkse hectiek niet meer aankunt. Je wordt dan bij het minste of geringste boos of barst in tranen uit. Bijvoorbeeld als je kinderen hun bord niet leegeten, je baas je wat vraagt of je partner spullen laat slingeren. ‘Ik-tijd’ is belangrijk! Je hebt het echt nodig zodat je weer fris, uitgerust en energiek het leven tegemoet treedt.

Hoe maak je tijd voor jezelf vrij:

Wat je allemaal kunt doen om je te ontspannen, kun je waarschijnlijk zelf wel bedenken. Alleen zie je waarschijnlijk heel veel beren op de weg, voordat je daadwerkelijk me-time realiseert. Probeer in elk geval in oplossingen te denken en niet in onmogelijkheden. Dat helpt je al een flink eind op weg. Hieronder geven we je wat tips die je helpen meer tijd voor jezelf te nemen.

Ik-tijd is een noodzaak, geen luxe!

Zie tijd voor jezelf nemen niet als een luxe, maar als noodzaak! Behandel het dus ook met de juiste prioriteit. Het is belangrijk is om dag in dag uit lekker in je vel te zitten en voldoende energie te hebben voor je werk en privébezigheden. Je hebt het nodig, geestelijk en fysiek. Het zorgt namelijk voor rust in je hoofd, helpt je lichaam ontspannen en voorkomt dat stress vat op je krijgt.

Wat maakte je als kind blij?

Heb je geen idee hoe je me-time moet invullen? Ga dan eens bij jezelf na waar je als kind bijvoorbeeld enorm blij en vrolijk van werd. In welke activiteit of bezigheid ging je helemaal op en vergat je de wereld om je heen? Pak die liefhebberij weer op en geniet ervan!

Leer dingen los te laten.

Lukt het je niet tijd vrij te maken voor jezelf? Misschien is je leven te vol of vraag je teveel van jezelf. Leer jezelf aan dingen los te laten en lucht in je agenda te creëren. Schrap verplichtingen die je bent aangegaan, delegeer taken of roep hulp in. Let it go!

Het hoeft niet allemaal perfect.

Wil jij altijd alles tot in de puntjes doen en regelen? Thuis en op je werk? Neem wat gas terug en bedenk dat echt niet alles perfect hoeft te zijn. Ietsje minder is ook goed. Je zult merken dat je zo tijd krijgt voor me-time. Het grote voordeel van tijd voor jezelf nemen, is dat je je een stuk prettiger voelt en meer energie hebt. En… wie weet, krijg je daardoor meer gedaan dan je voorheen dacht.

Handel niet uit schuldgevoel.

Schuldgevoelens kunnen behoorlijk aan je knagen als je me-time wilt realiseren. Je kunt je bijvoorbeeld (onterecht) schuldig voelen omdat je partner alleen thuisblijft, je de kinderen bij de oppas achterlaat of omdat je die ene taak nog niet af hebt. Erg herkenbaar of niet soms? Luister je ernaar? Dan krijg je nooit een moment voor jezelf. Accepteer die schuldgevoelens, maar handel er niet naar. Gun jezelf even die vrije tijd voor jezelf. Realiseer je bovendien dat iedereen er baat bij heeft als jij je goed voelt. Mensen om je heen zien dan een mama, papa, werknemer, vriend(in) die gelukkig is en dingen wil én kan doen!

5. Rook niet en reduceer alcohol

Niet roken en minder alcohol drinken hebben geen verdere uitleg nodig. Echter, is het wel belangrijk om te blijven genieten. Dus af en toe een drankje kan daarbij geen kwaad.

6. Houd de zaag scherp op alle vlakken (evalueer)

Bovenstaande punten helpen je om aan je zelf te werken en vitaal en gezond oud te worden. Visualiseer elk punt als een bal en probeer dan eens alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Dit kan in veel gevallen best moeilijk zijn. Helemaal niet vreemd dus als je het gevoel hebt dat je hier wat hulp bij nodig hebt. Durf de stap te zetten om om hulp te vragen wanneer dit nodig is.

De succesvolle Amerikaanse auteur Steven Covey beschreef dit als volgt:
“Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoordt de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoordt de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Met andere woorden: door soms tijd te nemen om jezelf aan te scherpen, kun je de rest van de tijd veel effectiever zijn. Personal Training Group kan je hierbij helpen. Iets waar je de rest van je leven profijt van kan hebben!

Personal Training Group Uden helpt je gezond ouder te worden.

Bovenstaande tips helpen je om gezond ouder te worden. Maar het uitvoeren van die tips is en blijft gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met dit artikel hebben we je wat handvatten gegeven. Heb je echter behoefte aan een coach die jou persoonlijk begeleidt? Iemand die je dat duwtje in de rug geeft, zorgt dat je de juiste dingen doet én laat? Neem dan contact op met het team van Personal Training Group. Wij maken altijd een plan op maat. Helemaal afgestemd op jou. We zorgen dat alle facetten op elkaar aansluiten en helpen je met training, voeding én leefstijlcoaching. Samen zorgen we ervoor dat jouw doelen realiteit worden.

Zet vandaag de eerste stap en neem contact met ons op. De volgende stappen zetten we samen!
#Gewoondoen!

 • Personal Trainings Group - Team - Uden

personal trainings group uden saskia van-dijk
Saskia van Dijk  I  Personal trainer uit Volkel

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over gezond en vitaal ouder worden? Dan mag je gerust contact met ons opnemen. Hulp nodig bij afvallen of het aanpassen van je levensstijl? Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Ikzelf en mijn collega personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!