Minder stress door te stoppen met roken en mezelf op de eerste plaats te zetten

Al jarenlang wist ik onbewust heel goed dat ik roofbouw op mijn lichaam aan het plegen was, ik rookte veel te veel en at té gemakkelijk en onregelmatig. Ik sportte al jaren niet meer, puur omdat ik door al dat roken ( soms wel 2 pakjes per dag!) geen greintje conditie meer had. En dat voor iemand met een sportverleden… Ik schaamde me dood, maar durfde niet te stoppen met roken, omdat ik veel te bang was dat ik veel aan zou komen. Dat had ik er niet voor over. Drogreden, bleek achteraf. Dit was gewoon een slap excuus, omdat ik bang was om te stoppen met roken. Maar waar die angst vandaan kwam, wist ik helemaal niet.

Haalbare doelen

Toen kwam ik Tom tegen en raakte met hem aan de praat. Ik was in het voorjaar begonnen met een mountainbike clinic, vond het erg leuk, maar merkte dat ik telkens adem te kort kwam. Er waren momenten dat ik hoestend van mijn fiets afviel, waardoor ik telkens, eerder dan ik wilde, op moest geven. Ik schaamde me hiervoor. Tom vertelde me dat stoppen met roken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat je er helemaal niet van hoeft aan te komen, als je de boel maar “breed” aanpakt en jezelf haalbare doelen stelt.

Zelfbeeld

En zo kwam het dat ik elke week een uurtje met Tom ging praten. Samen namen we mijn hele levensstijl, dag- en weekritme door. Tom liet me nadenken over de momenten waarop ik rookte en waarom ik de sigaretten nodig dacht te hebben. Hij liet mij mezelf afvragen wat ze toevoegden en wat voor waarde ze hadden in mijn leven. Tom liet mij zelf bepalen welke stappen ik wilde zetten. Tegelijkertijd namen we mijn eetpatroon door, keken naar mijn sportieve activiteiten en dachten na over conflicthantering en naar mijn dagindeling. We keken naar de keuzes die ik voor mezelf wilde en mocht maken om me minder gestrest te voelen. Gaandeweg de weken kreeg ik steeds meer inzicht in wie en wat ik werkelijk wil zijn, en wat ik daarvoor nodig heb. En daar hoorden die 30 sigaretten per dag absoluut NIET meer bij! De vorige keren dat ik al halfslachtige stoppogingen had ondernomen, waren telkens vol stress…. Ik zag alleen maar de nadelen van het “niet meer mogen roken” en nu, door Tom, ben ik alleen maar blij met de sigaretten die ik niet meer HOEF en wil roken!

Bewuster leven

Ik heb vorige week een mountainbiketocht van 40 km door de modder gereden…en nog was ik niet kapot. Hoe geweldig is dat gevoel! De sigaretten voegen niks positiefs meer toe aan mijn leven, ze namen alleen maar een hele hoop rust, conditie en genot af! Dus dank je wel Tom, dankzij jou ben ik een stuk bewuster en rustiger gaan leven, zonder de hele dag een sigaret in mijn hand en zonder een grammetje aan te komen! Ik ben zelfs de week van Kerst 1,5 kilo afgevallen. Mijn conditie is met sprongen vooruit gejaagd, ik loop niet meer de hele dag te hoesten, ik geniet veel meer van mijn dochter en vriend. Kortom, mijn leven is weer leuk en gezond!