Hoe kan ik eenvoudig mijn eetpatroon verbeteren?

Onze verre voorouders hadden nog een gebogen wervelkolom. In de loop der tijd zijn we steeds rechter gaan lopen en is onze wervelkolom mee geëvolueerd, onze darmen niet. Onze voorouders aten uit de natuur,  tegenwoordig eet men vaak sterk bewerkte voeding uit de supermarkt. Als jij graag op eenvoudige wijze jouw eetpatroon wilt verbeteren, jezelf fitter wilt voelen of wilt afvallen, dan kan gewoon eten volgens het oerprincipe een belangrijke bijdrage leveren om jouw resultaat te bereiken.

De functie van voeding

De enige echte functie van voeding is het leveren van brandstoffen en bouwstoffen om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Daarvoor hebben we vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en voldoende eiwitten nodig. Binnen een volwaardig voedingspatroon horen producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, volkoren granen, zuivel, eieren, vis, vlees en olie.

Alle andere rollen van voeding, zoals genot en tijdverdrijf, hebben we zelf aan voeding toebedeeld. Deze rollen hebben echter in de loop der tijd een steeds belangrijkere plek gekregen,  waardoor we de échte functie van voeding vaak vergeten zijn.

  • eetpatroon verbeteren

Sterk bewerkte voeding

Sterk bewerkte voeding bevat vaak veel toegevoegde suikers, zout, ongezonde vetten en zijn echte caloriebommen. Door de combinaties van smaken (bijvoorbeeld zout en zoet) en de textuur van het eten vinden we het vaak ontzettend lekker. Zo lekker, dat het heel gemakkelijk is om er veel te veel van binnen te krijgen.

Het gebrek aan volwaardige voeding en de overconsumptie van bewerkte voeding leiden tot een ongezonde leefstijl. Door sterkt bewerkte voeding te vervangen door oervoeding, kun je op een eenvoudige manier jouw leefstijl verbeteren. Als je graag wilt afvallen, houd dan wel rekening met de energiebalans. Meer over de energiebalans lees je in een andere blog.

Weet wat je eet

Onze voorouders hebben jarenlang uit de natuur gegeten, wij eten meestal uit de supermarkt. De eerste Albert Heijn opende in 1895 en vooral de laatste tientallen jaren is het aanbod van zeer bewerkt voedsel toegenomen. Dus als je iets gaat eten en je vraagt jezelf af of dit oervoeding is, bedenk dan of dit duizend jaar geleden ook al bestond. Zo ja, dan is het vrijwel altijd ook gezonde voeding!

Volwaardige producten zijn meestal in de buitenste ring van de supermarkt te vinden, de bewerkte producten liggen meestal in het midden van de supermarkt.

Verder kun je op de ingrediëntenlijst op de verpakking altijd zien wat er nu precies in het product zit. Sterk bewerkte producten hebben vaak een lange ingrediëntenlijst, veelal met allerlei moeilijke woorden erin. Heeft het product helemaal geen verpakking met een ingrediëntenlijst, zoals een appel,  dan heb je een oerproduct!

En als je jezelf nu afvraagt of het merendeel van de producten uit de supermarkt sterk bewerkte producten zijn, dan is het antwoord ja.

Personal trainings group uden - Tom Laurenssen

Tom Laurenssen  I  Personal trainer uit Zeeland

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Hulp nodig bij afvallen of gewoon meer vitaal worden? Mail of bel even. Onze personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder!