Hoe kom ik van mijn eetbuien af?
Je wilt graag afvallen maar het lukt je niet omdat je weleens last van eetbuiten hebt. Dat is erg vervelend, want je bent zo goed bezig en door dat ene moment dat je de controle verliest, lukt het je niet om je gewicht naar beneden te krijgen. Bij Personal Training Group Uden horen we dit soort verhalen elke dag en kunnen we je helpen bij het overwinnen van je eetbuien. Samen halen we je gewicht omlaag en vergroten we je zelfvertrouwen. Zónder te oordelen als je een keer een terugval hebt. Kijk hoe we je kunnen helpen.
Wat is een eetbui?
Een eetbui is als je in een korte tijd heel veel eet en je eigenlijk niet meer kan stoppen. Je nijgt dan ook vaak naar ongezondere producten waar veel koolhydraten en/of vetten in zitten. Dit kan lijden tot fysieke ongemakken zoals buikpijn of misselijkheid. Maar het kan ook lijden tot mentaal ongemak, zoals daarna spijt hebben of misschien wel boos op jezelf worden. Bij een eetbui lukt het je niet om de controle te houden over het ‘negatieve stemmetje in je hoofd’.
Oorzaak eetbuien
Vaak is een eetbui geen echte honger, maar ontstaat het uit een emotie, een gewoonte of omdat je die dag te weinig hebt gegeten of gedronken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:
- Psychische oorzaak: Door een emotie krijg je een eetbui. Je hebt bijvoorbeeld een rotdag op het werk gehad of in je privéleven loopt het even niet zoals je gewild had. Je bent boos of verdrietig en onbewust wil je jezelf troosten of verdoven van deze emotie. Het is dus geen echte honger.
- Gewoonte: Je hebt een gewoonte om bijvoorbeeld ’s avonds op de bank iets lekkers te pakken. Vaak bij een rustmoment kan je de gewoonte hebben om te gaan eten, misschien wel uit verveling. Het is dus geen echte honger. Eetbuien in de avond komen veel voor.
- Fysieke oorzaak: Dit is waarschijnlijk wel echte honger. Je hebt die dag te weinig gegeten of een hele lange tijd niet gegeten en je lichaam zet je aan tot een eetbui om zo snel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken, dan geeft jouw lichaam geen signaal dat je dorst hebt, maar dat je honger hebt, wat dan ook weer kan lijden tot een eetbui.
Wat doet een eetbui?
Door een eetbui krijg je in één keer veel koolhydraten binnen. Je suikerspiegel piekt ineens omhoog en zal ook snel weer dalen. Je merkt dan dat je een dip krijgt en dat je erg moe en energieloos voelt. Dat is dus niet fijn. Ook zal zo’n eetbui ervoor zorgen dat je mogelijk niet afvalt en misschien juist wel aankomt. Stel je neemt om af te vallen dagelijks 200 calorieën minder, dan eet je in een week dus 1.400 calorieën minder. Heb je 1 dag een eetbui en eet je bijvoorbeeld een zak M&M’s (+/-1.300 calorieën) en zak chips (+/- 1.000 calorieën) leeg, dan zijn die 1400 calorieën overstegen met 900 en zal je dus aankomen in plaats van afvallen. Dat is zonde van die momenten waarop het goed ging en je wel de controle had.
Eetbuien stoppen? Overwin je eetbuien
Je voelt een eetbui aankomen en je hebt alleen maar zin in lekkere dingen. Dan is dit wat je kunt doen. Besef van tevoren wat de oorzaak van de eetbui is en dat het waarschijnlijk geen echte honger is. Deze emotie van een eetbui gaat weer voorbij. Spreek met jezelf af dat je eerst 2 glazen water drinkt en misschien een komkommer of een bakje kwark, zodat je maag wel weer gevuld is. Ga dan uit de situatie. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of de was opvouwen. Je merkt dat na 20 minuten deze emotie weer weg is en dat je de eetbui onder controle hebt gekregen.
Eetbuien voorkomen met deze 4 tips
Als je je toch een keer over hebt gegeven aan een eetbui, ben dat niet te streng voor jezelf en zorg ervoor dat je de volgende keer de controle houdt. Enkele tips:
- Plan je voeding voor de volgende dag: Zo heb je een plan en hoef je niet meer op het moment zelf de beslissing te maken wat je gaat eten. Want als je met honger en zin in iets lekkers nog moet gaan bedenken wat je gaat eten wordt het lastig om de juiste keuze te maken.
- Eet op vast tijden: Ook al heb je geen honger, ga toch op je geplande tijd eten. Zo ben je je hongergevoel voor en voorkom je dat je naar ongezondere dingen graait.
- Drink genoeg water: Probeer vooral in de ochtend en middag veel water te blijven drinken. Als je ’s avonds veel drinkt is de kans dat je ’s nachts uit bed moet om te plassen groot. Heb je genoeg gedronken, dan ervaar je minder honger.
- Eetbui gehad? Wees niet te streng voor jezelf: Tuurlijk mag je af en toe een keer iets lekkers pakken, want anders is het lastig om vol te houden. Plan dit het liefste wel in, zodat je weet dat je nog steeds goed zit met je voeding. Wij hebben hier een handige app voor waarin je je voeding kan tracken.
Herken jij jezelf in dit verhaal?
Wij helpen je graag om je eetbuien onder controle te houden en je hierin tips en tricks te geven. Bij Personal Training Group:
- Train je in een unieke, grote zaal alleen of met gelijkgestemden
- Zijn we je stok achter de deur om te blijven trainen en te letten op je voeding
- Oordelen we niet als het een keer niet gaat, maar kijken hoe we je weer op het juiste spoor kunnen krijgen
De vloer is voor jou! Samen met jouw persoonlijke begeleider haal je je gewicht omlaag en je zelfvertrouwen omhoog. Zonder pottenkijkers, gewoon één op één of met een kleine groep bij wie jij je op je gemak voelt. Zet jij vandaag de eerste stap? Dan zetten we de tweede stap samen.
Saskia van Dijk I Personal trainer uit Volkel
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het omgaan met eetbuien? Dan mag je gerust contact met ons opnemen. Loop vrijblijvend binnen, mail of bel even. Ikzelf en mijn collega personal trainers en vitaliteitscoaches helpen je graag verder! #GEWOONDOEN